Indeks AGEM melantun 14 peratus ibu pada Okt, masih turun yoy
toto

Indeks AGEM melantun 14 peratus ibu pada Okt, masih turun yoy

Indeks AGEM meningkat sebanyak 106.87 mata pada Oktober, kepada 846.64 mata, melantun semula 14.4 peratus daripada bulan sebelumnya.

Penerbit indeks itu, Persatuan Pengilang Peralatan Permainan (AGEM), berkata bagaimanapun tahun ke tahun pada bulan Oktober, indeks itu turun 21.5 peratus.

“Tempoh terkini menandakan peningkatan bulan ke bulan pertama berikutan Data Sydney kegelinciran dua bulan berturut-turut,” kata badan perdagangan itu.

Pada bulan tersebut, sembilan daripada 12 syarikat Indeks AGEM melaporkan kenaikan harga saham.

Indeks AGEM Oktober

Penyumbang positif terbesar kepada data Oktober ialah pembuat mesin slot Aristocrat Leisure Ltd, bertanggungjawab untuk kenaikan 35.62 mata kepada indeks berikutan kenaikan 12.6 peratus bulan ke bulan dalam harga sahamnya.

Pembekal peralatan permainan Light & Wonder Inc menyumbang peningkatan Togel HKG 29.78 mata kepada indeks hasil daripada kenaikan 30.9 peratus dalam harga sahamnya.

Faktor negatif terbesar dikaitkan dengan Konami Corp, dengan penurunan 2.3 peratus dalam harga sahamnya mengakibatkan kerugian 5.20 mata untuk Indeks AGEM.

AGEM mewakili pengeluar peranti, sistem, loteri dan komponen permainan elektronik untuk industri permainan. Persatuan itu mula menyusun data untuk Result Sydney indeks pada Januari 2005 menggunakan asas 100 mata. Saham yang membentuk Indeks AGEM ditimbang mengikut anggaran permodalan pasaran.